Wat is oefentherapie Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck is een behandelmethode, waarbij door middel van oefeningen op maat enerzijds geleerd wordt beter te bewegen en anderzijds ook gezonder gedrag te vertonen en eventueel de leefstijl aan te passen. Klachten aan het bewegingsapparaat ontstaan vaak door een verkeerde manier van bewegen, te weinig beweging, overbelasting of een te lage belastbaarheid van het lichaam.
De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen. Wat gebeurt er als u zit, staat, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren of worden juist te weinig gebruikt? U kijkt daarbij niet alleen naar de klachten, maar naar uw gehele lichaam.

Lopen, gaan zitten, bukken, tillen. We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Door middel van oefeningen en gebruik te maken van spiegels, wordt u zich bewust gemaakt van uw eigen houding en manier van bewegen en leert u zelf invloed hierop uit te oefenen. Er zal uitgelegd worden welke factoren gunstig en ongunstig zijn voor uw klachten, op welke manier u dit kunt veranderen en hoe u deze verandering kunt doorvoeren en toepassen tijdens uw eigen activiteiten in het dagelijks leven. Op deze manier leert u zelf de klachten te analyseren, te verhelpen en herhaling te voorkomen.
Natuurlijk is het niet gemakkelijk gewoontes van jaren te veranderen. Daarom zal de oefentherapeut altijd rekening houden met de omstandigheden thuis en op uw werk. Tijdens de oefentherapie neemt u veel voorkomende situaties door en leert u hoe u daarin het beste kunt bewegen.

Wanneer oefentherapie?

Oefentherapie Mensendieck biedt hulp bij allerlei klachten aan het houding- en bewegingsapparaat , die kunnen ontstaan door o.a. overbelasting van het lichaam, inefficiƫnt spiergebruik, chronische aandoeningen, groeispurt, stress en verkeerde werkhoudingen. In de verwijsfolder vindt u een uitgebreid overzicht van de klachten die in aanmerking komen voor behandeling met oefentherapie Mensendieck.