Bekkenklachten (o.a. bij zwangerschap)

Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. Er ontstaat een disbalans in de spieren en banden rondom het bekken, die de pijnklachten veroorzaakt. Specifieke bewegingen zoals omdraaien in bed, traplopen, autorijden, staan op 1 been, bukken en opstaan vanuit een stoel, kunnen pijnlijk zijn.

De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, schaambeen en het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

Wat doet de oefentherapeut?

De oefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek vaststellen waardoor de klachten ontstaan. Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen. U leert efficiënt bewegen en de juiste spieren te gebruiken, waardoor de stabiliteit van het bekken verbetert. Deze manier van bewegen leert u toe te passen tijdens uw dagelijkse activiteiten. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken.

Tijdens de zwangerschap leert u uw activiteiten aan te passen aan uw zwangerschap, inspanning en ontspanning met elkaar af te wisselen en u krijgt oefeningen voor tijdens en na de zwangerschap. De spieren die de stabiliteit verbeteren zullen versterkt worden en spieren die te pijnlijk en gespannen zijn, worden ontspannen.

Indien nodig zal de oefentherapeut u leren omgaan met hulpmiddelen (zoals een SI-band of loophulpmiddelen).

Voor meer informatie over bekkenbodemklachten:

www.bekkenbodemonline.nl